Nieuws

Antwerpse luchthaven: tot drie keer meer passagiers…

Luchthaven Deurne - Ad Meskens. Wikimedia

Bericht van IPS. IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikels levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt op nieuws uit het Zuiden en  berichtgeving over ontwikkeling, economie, politiek, innovatie en milieu. “Brussel, 27 mei 2021 (IPS) – De CO2-uitstoot van privéjets in Europa is met bijna een derde gestegen tussen 2005 en 2019. Dat is een pak sneller dan de commerciële luchtvaart, stelt een rapport van denktank Transport & Environment (T&E).

Uit de studie blijkt dat privévliegtuigen gemiddeld tien keer meer vervuilen dan vliegtuigen, en vijftig keer meer vervuilend zijn dan treinen. Een gemiddelde vlucht van vier uur in een privéjet stoot evenveel CO2 uit als de gemiddelde burger in een heel jaar.

De cijfers tonen ook aan dat privéjets vorig jaar volop bleven vliegen, ondanks de pandemie. In augustus 2020, toen de meeste Europeanen nog aan de grond moesten blijven, was het privé vliegverkeer al weer terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Deel van de oplossing? 

Maar, zegt T&E, de eigenaren van privévliegtuigen kunnen ook een deel van de oplossing zijn. Als ze investeren in de ontwikkeling van schone technologie, kan die op termijn duurzaam vliegen voor iedereen mogelijk helpen maken.

“Vliegen met een privéjet is waarschijnlijk het ergste dat je kunt doen voor het milieu”, zegt Andrew Murphy, luchtvaartdirecteur bij T&E. En toch blijven superrijke supervervuilers rondvliegen alsof er geen klimaatcrisis is. Maar het voordeel daarvan is dat de markt voor privévliegtuigen bij uitstek geschikt is voor het ‘Tesla-moment’ van de luchtvaart: de doorbraak van vliegtuigen op waterstof of elektriciteit werkelijkheid maken.”

Belasting

In veel EU-landen zijn de vluchten onbelast: privévliegtuigen vallen niet onder de Europese emissiehandel en kerosine is onbelast. Een proportionele belasting op vliegtuigbrandstof zou 325 miljoen euro kunnen opleveren, berekende T&E. Die inkomsten kunnen gebruikt worden om de luchtvaartsector sneller op te schonen.

“Het goede nieuws is dat deze korte trips het belangrijkste doelwit zijn voor vervanging door schone technologieën”, zegt Murphy. “Europese beleidsmakers moeten snel privé-vluchten met fossiele brandstoffen belasten, en tegen 2030 verbieden.”

Add Comment

Click here to post a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën